Nog 0 dagen tot music meeting 2021 Music Meeting Gorredijk

Verslag MMG 2014 door Foeke

Geplaatst op woensdag 8 oktober 2014

Music  Meeting  Gorredijk  2014

 

Oktober 2014! Het is weer zover, Music Meeting Gorredijk ( MMG) is weer achter de rug en het was wederom fantastisch!

Een oplettend lezer en snelle reageerder weet dat er is 2013 ook een artikel is geschreven over de MMG; echter onbedoeld werden er een paar teentjes geraakt en weg verslag.

Even goeie vrienden, shit happens en verder gaan met de dagelijkse beslommeringen.

Nu in 2014 begint het toch weer te kriebelen maar nee, poot stijf houden gewoon genieten en verder klaar!

Echter op een klein gezellig feestje op 20-09 kom je aan de praat met 1 van de organisatoren die toch weer een appèl doet op een schriftelijke weegave van dit fantastische evenement.

Na wat heen en weer gediscussieer, nog een biertje, een pleidooi, nog een biertje en een weerwoord ga ik overstag; er zal weer een epistel worden geschreven over deze jaargang maar dan anders.

We gaan dit jaar “behind the scènes” een kijkje achter de schermen bij het organiseren en tot stand komen van de MM, de avonden/middag zelf en alles wat verder ter sprake komt.

De bands misschien sporadisch even noemen echter er zit altijd wel iets bij wat niet om aan te gluren is maar smaken verschillen nu eenmaal.

Ook zullen er geen namen van organisatoren, sponsors, vrijwilligers etc. worden genoemd want voor je het weet vergeet je er 1, trap je weer op een teentje en weg verhaal.

Kortom een weergave van twee dagen top entertainment

Dit jaar is al weer de 16e jaargang van een evenement wat begon in 1999; zet een paar muziek liefhebbers bij elkaar die wel een muziek avond willen organiseren waarin de kernwoorden muziek, cultuur en gezelligheid hoog in het vaandel staan en de MM is geboren.

En het slaat aan; eerst klein van opzet echter al snel groeiend naar een evenement met bekendere bands en niet meer een klein dorpsfeest in de zomer maar zich inmiddels qua populariteit zich uitstrekkend tot ver in de omstreken

Een evenement met een explosief groeiend bezoekers aantal en georganiseerd door een groep enthousiaste vrijwilligers.

En om deze groep draait het allemaal; zij zijn de onmisbare krachten die het elk jaar weer voor elkaar weten te krijgen om iets te organiseren waar iedereen naar uit kijkt en waar over gesproken wordt.

In de begin jaren zal het hoogst waarschijnlijk allemaal makkelijker zijn geweest; je regelt een zaaltje, een band en bierpomp en klaar! Feesten maar!

Echter in de loop der tijd is er meer bij komen kijken; het bezoekers aantal groeit ( laatste editie meer dan 3000 bezoekers verdeeld over de avonden) maar ook zaken als beveiliging, sanitaire voorzieningen, sponsors, aansprekende bands, social media, spandoeken, promotie, catering, men is ook innovatief; de MM kids werd toegevoegd; etc. etc.

Het is teveel om op te noemen maar elk jaar lukt het weer en ook elk jaar ligt de lat weer hoger.

Het zit hem in het woord vrijwillig ( volontair= is iemand die zonder loon arbeid verricht) en dat er arbeid wordt verricht is duidelijk; op de site van de MM staan 18 namen die de organisatie en bestuur vormen en deze mensen zijn soms dag nacht bezig om het allemaal weer voor elkaar te krijgen. Ook zij hebben inmiddels een uitgebreid netwerk van vrijwilligers, enthousiastelingen en muziek liefhebbers die een steentje bij willen dragen.

Er wordt gewerkt in groepen; een groep zorgt voor de sponsoring, andere groep houdt zich bezig met de kids, derde groep met de bands ( bekijken, keuren) maar ook het buiten terrein, de techniek etc.

Netwerken en vergaderen is in deze een toverwoord; elk vrij uurtje wordt erin gestoken, veel op pad, overal je gezicht laten zien, kneden en knijpen om er weer iets moois van te maken.

 

Om ins en outs te weten te komen heeft er een interview plaats gevonden met 1 van deze organisatoren om inzicht te krijgen hoe een jaar nu verloopt, van de laatste muziek klank op de slot avond tot de eerste act het jaar daarop.

Ik heb geprobeerd om een globaal overzicht te geven van de organisatie, wat cijfers en wetenswaardigheden om te komen tot een beeld van wat het organiseren van de MM inhoud en ik kan maar tot 1 conclusie komen ; RESPECT .

 

De sceptici onder u zullen aangeven dat er door al die jaren heen wel een draaiboek zal liggen; even het stof eraf en klaar! Draaien maar.

Maar de werkelijkheid is iets genuanceerder; het evenement groeit per jaar en dat vraagt van de organisatie flexibiliteit, creativiteit en aanpassing vermogen.

Zoals bij veel zaken in het leven; alles kost geld; hoe je het ook went of keert overal hangt een prijskaartje aan tegenwoordig.

Het is dan ook verbazingwekkend dat er dit jaar pas voor het eerst entree wordt gevraagd; de vrijdag avond is nog steeds gratis echter op de zaterdag avond is entree geld, zij het heel laag, dit jaar voor het eerst van toepassing.

Bij de vorige editie was er al sprake van een soort “verkapte entree” er konden loten worden gekocht ( vrienden van de MM) echter dit jaar konden er in de voorverkoop kaarten worden aangeschaft à 10 euro.

Huidige stand van zaken ongeveer, van de 2000 loten zijn er inmiddels 800 verkocht.

Het feit ligt hem niet in dat bands steeds duurder worden maar ook alles omtrent regelgeving kost meer pegels, denk hierbij aan beveiliging, EHBO, vergunningen.

Aangezien geld het toverwoord is kom je automatisch op de sponsors; onmisbaar en broodnodig.

Er zijn op dit moment 197 sponsoren bezocht en 85% hiervan zorgt voor een bijdrage; de één groot, de ander klein, van naamsbekendheid tot anoniem, de één in geld de ander in natura.

Een uitgebreid netwerk is hierbij onontbeerlijk; je gezicht laten zien, kijken waar je wat kan ritselen, offertes aanvragen, wikken en wegen en dan het beste kiezen.

Hier komt nog een ander aspect bij kijken nm. het “dorpsgevoel” het erbij willen horen, een bijdrage willen leveren aan iets wat echt bij het dorp hoort. En mond op mond reclame doet ook wonderen.

Verder wordt er innovatief gedacht; dit jaar een ( betaalde) garderobe; er zijn lieden die nog niet begrijpen dat je met je poten van andermans spullen af moet blijven en deze dus dan maar meenemen waarmee de gedupeerde op hetzelfde idee komt; soort vicieuze cirkel krijg je dan.

Dat al het vloeibare goed vloeit hebben de afgelopen jaren wel bewezen maar dit jaar werd er ook gedacht aan de verdere functie van het spijsvertering stelsel; lekkere broodjes shoarma, geurende saté en lekkere patat; de inwendige mens komt niets te kort.

Zo vlak na de bouw vak. begint het weer te jeuken en komt de MM tot leven; achter de schermen is dus al veel geregeld maar nu wordt ook de buitenwereld weer van alles op de hoogte gehouden; de sociale media vullen zich weer met berichten, line-ups en updates over het reilen en zeilen; in en rond het dorp verschijnen weer de bekende houten paaltjes met de doeken van de MM ertussen; in het dorp hangen ,net als rond de feest dagen, echte banners boven de weg; op internet verschijnt een prachtige promo voor de MM van dit jaar omlijst door pakkende muziek; kortom we gaan weer beginnen.

Nu de aanloop naar de MM op papier geregeld is maar even naar het fysieke gedeelte; gezien het feit dat het evenement groeit moet er eerder begonnen worden met bouwen; op woensdag verschijnen al de eerste foto’s op Facebook van zwetende, potige kerels die beginnen het terrein af te zetten, sjouwen met hekken en andere zaken waarvan je pijn in je rug krijgt.

Materialen die worden aangeleverd, nog meer werk te verzetten, vrachtwagens die voor rijden en zorgen voor nog meer werk maar er valt geen onvertogen woord, iedereen kent zijn taak en het is gewoon even doorpakken .

Op donderdag zelf maar eens even poolshoogte gaan nemen; je kan bij aankomst zien dat er in 24 uur tijd veel is gebeurd; terrein is inmiddels afgezet; de voorzieningen ( sanitair, garderobe) buiten staan op hun plaats en binnen is de bar al in gereedheid gebracht en ligt alles klaar om podium op te bouwen.

Ook hier wordt in groepjes gewerkt; deel hangt de doeken op, er worden nog wat karren verplaatst etc.

Overal door de zaal en andere punten staan strategisch allemaal koelkasten opgesteld gevuld met fris en alcoholische versnaperingen

Wat opvalt is de geordendheid en rust; geen kerels die met een waas voor hun ogen lopen te vloeken en te tieren maar alles gebeurt volgens een vast schema en als leidraad het draaiboek.

Ik krijg netjes een rondleiding en als kers op de taart kom ik als laatste in het zenuw centrum van de MM; echter de terminologie en beleving verschilt; de één noemt het de kantine de ander het hart van de organisatie; maar goed het eerste wat ik zie liggen is het draaiboek; tot op detail uitgeschreven en keurig netjes overal een krul als een klus is geklaard; voor deze donderdag is inmiddels alles afgevinkt

Ik maak kennis met een nieuw fenomeen; een rider; dat is een lijst wat de bands en artiesten aan wensen hebben als zij komen optreden variërend van water tot maaltijden maar ook drop en een vette snack voor achteraf; er staan geen buitensporige zaken op maar dat kan soms heel anders zijn wordt mij verteld.

Het is inmiddels 20.30 uur, buiten is het dan tegenwoordig al donker, en zo langzamerhand druppelt iedereen binnen, allemaal lekker ontspannen, er wordt gelachen en even tijd om te evalueren en wat vocht te nuttigen.

Het programma en evt. knelpunten voor de volgende dag worden even doorgenomen, de laatste puntjes op de i  en dan zit deze dag er ook weer op.

Vrijdag ! D-day; de dag wordt gebruikt om de laatste werkzaamheden te voltooien; het podium staat, licht doet het, bar gereed, terrein verder klaar, draaien maar.

Vorig jaar is er een discussie geweest over de vrijdag; de avond komt maar zeer moeizaam op gang; de zaal vult zich maar matig en de mensen van de MM hebben een makkelijke avond  tot dan toe; de bands doen hun stinkende best om de sfeer erin te brengen maar het gaat traag; de schwung zit er niet in.

Er is nog veel jeugd maar er zijn ook mensen die “even  komen kijken”, een drankje drinken en weer vertrekken.

Ook buiten is alles goed te volgen door de schermen die er hangen ; het audio- visuele is ook prima in orde.

Er worden door de organisatoren ontspannen hier en daar een praatje gemaakt; een rondje door de zaal en een laatste klusje wordt nog gedaan.

Pas bij de huldiging van Yannick de Jong en LDODK is er aardig wat volk en is het gemoedelijk gezellig; daarna weer muziek en plotseling is de zaal weer leeg; hoe dat komt ; geen flauw idee !!

Op zaterdag krijg ik te horen dat er nogal wat mis is gegaan die avond; de mensen die ik spreek fronsen de wenkbrauwen en trekken een bedenkelijk gezicht, algemene tendens; het was niet goed die avond; de wet van Murphy deed zijn intrede en op diverse vlakken waren er problemen maar de geoliede machine deed weer zijn werk en het publiek heeft er nauwelijks wat van gemerkt

Op zaterdag middag laat de MM zijn kind vriendelijke kant zien; er is een luchtkasteel, een clown en de kids hebben serieus gestudeerd op een paar prima acts; de tribunes goed gevuld, een lekkere ijsco, zeuren om patat en frikadellen  en mogelijkheid om foto’s te nemen alles prima voor elkaar en de kinderen hebben een wereld middag.

Dan de zaterdag avond; hier het tegenovergestelde ; al snel begint het vol te lopen ; bij de ingang een doorloop voor bandjes uit de voorverkoop en een doorgang voor degene die er nog één aan moesten schaffen.

Door de snelle toeloop van publiek ontstaat er een lange rij voor de muntjes verkoop maar dat is door de organisatie ook al opgemerkt en zal volgend jaar anders lopen ; gelijk anticiperen.

Het is bere- gezellig; bands zijn goed; de zaal vult zich, drankje-hapje prima.

De organisatie loopt op rolletjes; er wordt ook back stage hard gewerkt maar ook het contact met het publiek wordt niet vergeten, sponsors worden in de watten gelegd, prima catering in de VIP ruimte, en het talrijke publiek vermaakt zich prima; naarmate de avond vordert komen ook de voetjes van de vloer en om 23.30 uur is het zover; MM op de MM ( Miss Montreal op de Music Meeting) de blonde wervelstorm met haar band windt er geen doekjes om; het dak moet eraf; de muziek dendert door de zaal; iedereen host en springt; alles is overal goed te zien en te volgen de overal opgestelde camera’s geluid, akoestiek en licht dikke prima.

De avond vordert; het is op alle fronten genieten; hier een daar wordt er al met dubbele tong gesproken en is de blik in de ogen niet helder meer maar ook dat wordt goed in de gaten gehouden.

Het is al snel laat en voor je weet is het voorbij, gaan de lichten aan is de MM 2014 ten einde; nou nog niet helemaal; naarmate de avond vordert zie je ook dat het een grote bende in de zaal begint te worden overal liggen glazen op grond terwijl er toch overal grijze bakken staan, mensen zullen thuis denk ik ook alles wel op grond gooien.

De opruim klus moet dan nog beginnen die zich uitstrekt naar de zondag; alles moet weer worden afgebroken, terrein weer bereikbaar maken; kortom alles nog één keer uit de kast halen en morgen; morgen is het gewoon maandag.

Nu na 2385 woorden vind ik het welletjes; het was ook dit jaar weer fantastisch; door een kijkje in de keuken realiseer je je pas hoe veel werk erin zit om een evenement als dit te organiseren; het is kei hard werken maar ook veel lol en voldoening; veel zaken heb ik niets eens genoemd; de korte nachten die worden gemaakt  om de volgende dag vroeg toch weer fris en fruitig aanwezig te zijn; om kunnen gaan met tegenslagen; flexibiliteit; kritiek intern kunnen  houden; de saamhorigheid; even snel eten om voor iedereen weer klaar te staan ; kortom ze hebben het weer geflikt dit jaar en zoals in het begin al genoemd; CHAPEAU en RESPECT .